!!!

Posted 01.10.2013 @ 21:42

Kan du drikke vannet i springen?
Det har jeg ikke prøvd enda, haha! Alle har en vannmaskin i huset eller drikker vann fra flaske, så tror ikke vannet her er spesielt bra. De eneste gangene jeg bruker vannet i springen er når jeg pusser tennene, vasker hendene eller tar oppvasken.

Hvordan går det med deg og kjæresten?
Det går veldig fint ♥

Er det vanskelig å bo hos en annen familie? Hvor lang tid gikk det før du følte deg helt som hjemme i huset (at det ikke føltes som om du var på besøk?)
Det er veldig utfordrende. På enkelte områder føles det fortsatt som om jeg bare er en gjest, mens på andre områder føler jeg meg akkurat som hjemme. Føler meg for eksempel (altfor) komfortabel med å gå i skapet for å finne meg mat etc.

Har du blitt vant til varmen og kimaet?
Ja! Altså, jeg svetter som en gris enkelte dager, men det gjør alle. For det er ordentlig varmt her. Men jeg tenker ikke noe særlig over at det er varmt og fint vær hver eneste dag, det er kanskje noe jeg bør sette mer pris på... Savner ikke klimaet i Norge akkurat. Nå har det begynt å bli litt kjøligere, da jeg var på stranda i 21-tiden igår var det for eksempel iskaldt (var sikkert 20 grader men for meg er det iskaldt heheh)

Hva er de største forskjellene på livet i Brasil og Norge?
Vanskelig spørsmål! Jeg tuller ikke når jeg sier at absolutt alt er annerledes her. Det jeg har opplevd som mest annerledes her er kanskje oppmerksomheten man får, forholdet mellom voksne og barn, klesstilen ikke minst!! Sliter så sinnsykt med å finne klær jeg liker her, haha. Også er maten annerledes, jeg elskerelskerelsker churrasco(brasiliansk grillmat), er liksom standard middag her.

Hvordan går det med språket? Er det et vanskelig språk å lære seg?
Jeg forstår det meste som blir sagt på facebook og kan lese enkle tekster, og jeg forstår mer eller mindre alt hvis noen prater til meg. Forstår nesten alle portugisiske poster på tumblr, hehe. Det er myyyye vanskeligere å snakke! Portugisisk er nokså vanskelig, blir hele tiden fortalt at til og med brasilianere selv synes det er et komplisert språk med mange regler og vendinger. Jeg har gode og dårlige "språkdager", noen dager suger mens andre dager kan jeg skravle som bare det.

Snakker du ofte med familie og venner hjemme?
Hele tiden! Snakker vel med mamma og pappa så godt som hver dag. Vet at det ikke akkurat er "lov", men det har ikke vært noe problem for meg i det hele tatt. 

Hva gjør du i helgene? Er de veldig strenge på alkohol?
Hva jeg gjør i helgene varierer veldig! Men det er alltid noe å gjøre. Som regel drar jeg på stranden/senteret om dagen og ut på kvelden. Explorius har, og Via Mundo har teknisk sett nulltoleranse for alkohol. Det samme gjelder vertsfamilien min. Hos oss er det såvidt tillatt at selv foreldrene tar seg en øl til middag. Så ja, de er absolutt veldig strenge på alkohol ;) Men de fleste andre vertsfamilier tilbyr utvekslingsstudentene sine det, ettersom det rett og slett er en del av kulturen her i Brasil. 

Hva synes du om Sao Luis? Er det stor og forvirrende by? Er det mye å finne på der?
Denne byen har en perfekt størrelse! Den er nokså stor og det som er forvirrende er at alle kjenner hverandre eller har en felles venn på en eller annen måte. Men det er lett å komme seg rundt omkring så lenge man har lært seg bussystemet her. Masse å finne på, elsker det!

Hvorfor valgte du akkurat Brasil?
Det var såååå tilfeldig haha, jeg ville bare lære meg et annet språk enn engelsk også hadde jeg hørt at Brasil er fettfettfett. I tillegg hadde jeg aldri vært på det Sør-Amerikanske kontinentet tidligere og jeg ville dra et sted jeg aldri hadde vært før. Vurderte å reise til et av BRIK-landene, sånn for å hjelpe meg litt karrieremessig, så jeg tenkte mye på India også. Men der hadde jeg bodd på et internat, og det var jeg ikke interessert i. Er SÅ glad for at jeg valgte Brasil herregudherregudherregud

Har du hatt ordentlig hjemlengsel enda?
Nei! Og det føles fantastisk deilig! Det varierer veldig med utvekslingsstudentene her, vet at noen har hatt det skikkelig tøft mens andre, som meg, ikke har hatt hjemlengsel i det hele tatt. Jeg har hatt det sinnsykt utfordrende og vanskelig, men har aldri hatt ordentlig hjemlengsel. 

Hva er de største forskjellene fra skolen?
At vi må bruke uniformer, at vi ikke har skolepcer(sukk), at vi ikke gjør annet enn å ta notater dagen lang. Og at vi ikke får lov til å forlate skolens område i pausen!! liksom wtf er det forno a?! hahaha

Er brasilianske gutter kjekke?
Jeppjeppjepp. hehe 

Hva tenker familien/vennene dine om Norge? Hva spør de om?
Veldigveldig lite haha, det eneste de vet er at Norge er kaldt som fy og at alt er dyrt. 

Du hart vært ett år i USA, ett år i Brasil, om du kunne reist på ett tredje utvekslingsår til ett annet land - hvor?
Kult og veldig vanskelig spørsmål! Faktisk kunne jeg kanskje tenke meg Tyskland eller Belgia. Ganske sikker på at de er undervurderte land å dra på utveklsing til! Ellers høres Sør-Afrika, England og New Zealand dødskult ut, men skal man på utveksling syns jeg det er mer verdt det om en drar et sted de ikke snakker engelsk.

Har du mye kontakt med de norske der nede?
Ikke så altfor mye, men jeg er en del med utvekslingsstudentene ja. Er mye enklere å få seg brasilianske venner her når man ikke er helt på egenhånd, når man har en liten vennegjeng fra før av liksom!

Hvordan er brasilianerne?
Lette å komme i kontakt med, mentalt litt yngre enn oss europeere, generelt en veldig happy folkegruppe. Igjen; veldig vanskelig å forklare, fordi vi er dems rake motsetninger på mange måter.

Hva du liker det bedre med Norge?
Alt er mye "renere" i Norge, sjelden man ser søppel ligge milelangs ved veikanten hjemme liksom. Liker at jeg kan drikke vann rett fra springen. Liker at vi ikke har en hushjelp eller barnepike, at vi gjør alt selv. Liker forholdet mellom foreldre og barn mye bedre i Norge (åh gud som jeg savner det). Liker skolen bedre i Norge. Men jeg liker fortsatt Brasil best. hehe

Er det mye sex, fyll og dop?
Det spørs vel hvor og hvem man henger med, men man burde definitivt passe seg haha 

Er familien din veldig overbeskyttende?
Jaaaaaaa, det er så uvant for meg. Er vant til å si til mamma, "hei, stikker på senteret, kanskje jeg overnatter hos en venninne til imorgen, vi snakkes" og det er liksom greit. Her må jeg jo nesten komme med skriftlig søknad for å få lov til å dra på stranda en liten tur

Hvordan er en normal brasiliansk dag for deg? Hva gjør du etter skolen på hverdager?
Våkner 6-6.30, tar på meg uniformen og spiser noen ganger frokost. Tar bussen rundt kl 6.50-7 og bytter buss på terminalen. Så kommer jeg meg på skolen, har en 20-minutters pause kl 10, før det er time igjen frem til 13. På mandager og onsdager blir vi enten på skolen eller spiser lunsj på senteret til kl 15 igjen for da har vi skole på ettermiddagen og. Så sitter vi der til kl 18, før vi drar hjem og da er jeg som regel helt kaputt. På tirsdager, torsdager og fredager drar jeg hjem med buss og har lunsj hjemme sammen med familien, tar en dusj og gjør egentlig ingen ting. Litt fordi jeg er sliten, mest fordi jeg ikke har fått lov til å gjøre noe som helst tidligere, haha. Men ting er litt annerledes nå så satser på at det blir litt mer action i hverdagen for meg også!

Kan du legge ut noen brasilianske sanger ungdommen der nede hører på?
Det kan jeg! Haha husker jeg hørte på et par av disse før jeg dro hit, og tenkte bare at herlighet... kommer aldri til å like denne musikken. Spesielt sertaneja(brasiliansk country)! Men når man kommer hit blir det så annerledes, kan ikke gjøre annet enn å elske det nå. Bortsett fra dette går det mye i reggae, house eller listepop.

Dro på en konsert i slutten av juli kalt Villa Mix, da spilte de bare typ. sånn musikk altså sertaneja. Det var en fiiiiin kveld 


Vil du anbefale Explorius, hvorfor/hvorfor ikke?
Etter du har reist er Explorius mer for foreldrene dine sin del, mamma er ikke fornøyd hvertfall. For oss utvekslingsstudenter går det mer på underorganisasjonen din egentlig. Det største problemet Explorius og Via Mundo har er kommunikasjon, har oppstått en del misforståelser og frustrasjon på grunn av det. La oss si det sånn at om du virkelig trenger Explorius' hjelp/støtte mens du er på utveksling, er det ikke sikkert de hjelper deg i det hele tatt. Men jeg er utrolig glad for at jeg valgte Explorius så jeg kunne komme til akkurat Sao Luis, det var vel hovedgrunnen til at jeg valgte dem og. 

Er så mye jeg lurer på om Brasil... Skolen for eksempel, er det USA system?
Det er mer likt det norske skolesystemet enn det amerikanske. Vi er i det samme klasserommet hele tiden og vi får ikke velge fag selv. Samtidig har vi veldig liten frihet til å f.eks gå et sted i pausen for å kjøpe mat etc.  

Hvordan er husene? Er det sånn som nordmennene sitt hus?
Det varierer veldigveldigveldig. For eksempel er det skikkelig trist å se på husene ved siden av kjøpesenteret fordi de er så stusselige at jeg vet ikke om de kan bli kalt hus engang. Litt typ. sånn man ser på tv om fattige land. Mens andre hus er fine, som f. eks mitt og min finske venninne sitt. Husene er lagd av mur og har sjelden mer enn én etasje, de som har to er virkelig fine/velstående. Standarden varierer veldig etter hvor i byen du bor. En venninne av meg har ikke vindusglass i huset sitt engang hahaha


Marthe

09.10.2013 kl.18:13

Hei!

Jeg har begynt og lese bloggen din mye fordi jeg er så interessert i utveksling i utlandet. Og det er veldig gøy og lese det du skriver, jeg går faktisk på nannestad hahah :) Har tenkt til og gå på skole i utlandet, men hva er egentlig forskjellen på å være utvekslingsstudent på sommeren og et helt år? Går man på skole når du drar dit i sommerferien? Jeg syns det ser kjempe gøy ut, alt du gjør, men jeg vet ikke hvilket land som hadde vært gøy og reise til liksom.. Fortsett med bloggingen!

Hilsen meg :)

What's on your mind?

K. OLSEN

I'm Kes. I travel, and sometimes I write about it. Sometimes I write about other things.


Fan?

Follow me on Instagram
Stalk my Facebook profile

DESIGN AV

kvdesign.blogg.no


hits